2024 május 13, hétfő

Happy Halloween – Sütit, vagy csalunk!

Nem vagyok meggyőződve, hogy örülne Nagyi, ha a receptjeit ezen felhasználással meglátná. Valószínűleg annyira felháborodna, hogy bekapna egy nyugtatót és hamar el is aludna.

Boszorkányujjak

Lehet, hogy maradiak vagyunk, de szeretünk az 1936-ban kiadott A mi süteményes könyvünkből tésztákat, tortákat készíteni.

A boszorkányujjakhoz a mandulás patkócskák receptjét vettük alapul. Zsír helyett vajat használtunk, és 10 helyett 20 deka darált mandulát adtunk a tésztához, plusz egy tojást. Rémes ujjakat formáztunk, a körmök egész, sós mandula.

Sós! Hihetetlen élmény, amikor az édes, vaníliás, omlós tésztával beleharapsz egy roppanós, sós mandulába.

Múmiák

A Nagyi régi leveles sajtosa a tészta alap, amit a gyerekzsúrjainkra és szilveszterre készített mindig. Ha nincs idő nyújtogatni, akkor egy finom, mélyhűtött leveles tészta is megteszi. Úgy három milliméteresre nyújtjuk a tésztát, keskeny kis csíkokat vágunk derelyeszaggatóval. Körbetekerjük a virslit a tésztával és tűzre dobjuk.

Ha jó roppanósra sültek, nyomjunk nekik két mustárszemet és kész. Na, ettől a sütéstől sem fog bedagadni a bokánk.

Semmi nem megy a pocsékba, a maradék egy (h)alom tacskó.

„A hozzá nem értő előtt különleges tudománynak tűnik ez fel, pedig nem is annyira az ismeretek, mint inkább a gyakorlat és az egyéni ízlés a fontos a torták és szeletek díszítésénél.”

Nos, mi ezt megszívleltük. Gőzön olvasztott csokoládémáz dísz, Temperance Brennan mintával.

Amúgy, a sütés közben egyetlen állat sem sérült meg!

Felhasznált irodalom:

A mi süteményes könyvünk – Váncza és Társa 1936.

Még több friss

S/ALON Lakástrend kiállítás

A nagyika csetreszei és a mesterséges intelligencia

Mi történik akkor, ha a nagyika nyugalmazott, kiszuperált csetreszeit lehordják a padlásról és összefut a …

Ez a weboldal sütiket (cookies) használ. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.     >> Adatkezelési tájékoztató <<
Rendben
error: Védett tartalom!